Gemiddeld

Keezen

-
4.5 van de 5 sterren
Aantal spelers: 2-8
Geschikte leeftijd: Vanaf 8 jaar

Keezen is een oud-Hollands bordspel. Dit spel speel je met 2 tot 8 personen. Het wordt omschrijven als een combinatie van pesten en mens-erger-je-niet. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk (4) pionnen van jezelf veilig te hebben in je eigen thuisvak voordat een tegenstander dit doet.

Je speelt het spel met kaarten. 1 persoon schud de kaarten en is voor drie rondes de deler, na drie rondes wordt degene rechts van hem de deler. Iedereen krijgt in de eerste rond vijf kaarten en de twee andere rondes vier. Je moet een Aas of een Heer hebben voordat je een pion mag opzetten. Heb je deze niet lever je alle kaarten in en moet je de ronde wachten. Wanneer je pion op het bord staat, mag je met de andere kaarten gaan spelen en zorgen dat alle vier de pionnen in je thuisvak staan.

Dit betekenen de kaarten:

Aas: Je mag 1 pion opzetten of 1 stap naar voren doen met je pion
Heer: een pion van jezelf op het startpositie van het bord zetten
Vrouw: Je pion mag twaalf stappen vooruit zetten
Boer: Je mag een pion van jezelf met een pion ruilen van een tegenstander. Dit mag alleen niet als de pion op de startpositie of thuisvak staat.
Zeven: Een of twee pionnen van jezelf in totaal zeven plekken verzetten. Je mag splitsen.
Vier: Je moet vier stappen achteruit met je pion.
Overige kaarten: Aantal stappen vooruit wat op de kaarten staat

Hoe speel je het spel?

Hieronder geven we een uitleg over hoe het spel werkt.

Keezen spel 1

1. Schud de kaarten

1 persoon schud de kaarten en deelt deze voor drie rondes. Kies een kleur en zet je pionnen op de beginpositie. De eerste ronde krijgt iedereen vijf kaarten, de andere twee rondes vier kaarten.

Keezen spel 2

2. Het spel begint

Wanneer een speler een Aas of een Heer oplegt, mag hij een pion opzetten en spelen. Wanneer je deze niet hebt, moet je al je kaarten weggeven en de ronde overslaan.

Keezen spel 3

3. Het spel spellen

Met de overige kaarten speel je het spel. Hierboven vind je wat alle kaarten betekenen. Zorg dat je als eerste alle pionnen “veilig” hebt.

Keezen spel 4

4. Het spel winnen!

Wanneer een speler al zijn pionnen in zijn thuisvak heeft staan, wint hij en is het spel klaar.

Conclusie

Het is een leuk maar spannend spel. Een echt spel voor de gehele familie. Iedereen kan dit spel spellen. Je moet het spel tactisch spelen en een beetje geluk hebben. Dit spel is zeker een aanrader!

Koop dit spel:

Logo Amazon

Koop dit spel bij Amazon

Ik wil dit kopen

Schrijf zelf een review

Koop dit spel bij de volgende winkels:
Logo amazon.com